Paul Jaboulet Aîné – Crozes Hermitage Les Jalets

LesJalets1Så kom den første fredag i det nye år. Og som dagen skred frem på arbejdet og med en løbetur i sigte når jeg kom hjem. Så måtte der lidt nydelse på bordet til aften. Vi strøg i supermarkedet for at finde et par gode bøffer, som fruen var så venlig at tilberede med skønt tilbehør mens jeg fik løbet en lille tur. Til historien hører også, at der tit er fredags vinsmagning i SuperBrugsen vor vi handler, men ikke i dag.. Og godt for det. For på hjemvejen insiterede politiet på at lave en quick ratio lige ved vores villavej. Men en hurtig visning af kørekort, så kunne vi få lov at køre de sidste par 100 meter hjem og åbne dagens flaske.

Dagens valg har ligget et stykke tid i min lille vinreol. Det stammer fra den vinsmagning jeg besøgte hos Vinoble i september. Her fandt jeg denne som et af de bedste køb til prisen. Så den måtte med hjem fra smagningen. Og nu er det så blevet tid til at kigge lidt dybere på den end i min artikel fra dengang. Er du vild med Shiraz vine, så læs også første del. Aftenens vin blev derfor: Paul Jaboulet Aîné Crozes Hermitage Les Jalets fra 2008. Jeg har også tidligere kigget nærmere på en lillebror til denne flaske. Nemlig Paul Jaboulet Aîné Parallel 45. Men til forskel fra Parallel 45 som er blanding af Syrah og Grenache, så er denne Crozes Hermitage lavet på 100% Syrah fra hovedsagligt en mark.

Første indtryk

Flasken er prydet af en nem genkendelig etiket. Det er tydeligt at se hvem der er producenten af vinen.  Og når Vinoble så stiller alle Paul Jaboulets Aîné’s vine op i samme reol i butikken, så ser er svære at gå uden om at ligge mærke til dem. Deres klare rene etiketter fanger blikket med det samme.

Ved flaskens åbning strømmer der allerede en flot duft op af halsen på Les Jalets. Og man fornemmer at det er vin rigtig bamse vin der tale om. I glasset ser man den klar rubinrøde farve der letter transparent. Den trækker tunge og fyldige gardiner.

Duften er et studie i sig selv. Det er en af de vine, som kan fange min næse i lang tid. Man finder noter af mørk solmoden frugt som kirsebær, i blandet frisk engelsk lakrids som begge giver en tyngde i duften. I baggrunden fornemmer man flere kryderier i et behageligt miks.

Smagen

Paul Jaboulet Aîné har en super Shiraz smag. Den starter frugtrig ud med kirsebær og en sødme, som hurtigt går over mod en mere mineralsk smag hvorfra den engelske lakrids træder frem. Hele munden bliver fyldt med smag. Og kinderne bliver suget tørre af frugtsyren, som mest minder om samme fornemmelse som når man spiser et saftigt golden delicious æble.

Og når eftersmagen træder frem, mærker du den flotte bløde afslutning,  hvor kryderierne træder mere i karakter og trækker noter af sort peber. Og jo mere jeg smager efter, syntes jeg også at kunne fange en lille nuance af mint   som virker rigtig interesant. Og eftersmagen hænger flot ved i lang tid.

Konklusionen

Dette er bestemt en vin man ikke skal snyde sig selv får, hvis man elsker shiraz druen. Og jeg var endda så heldig at fange Paul Jaboulet Aîné Crozes Hermitage Les Jalets på tilbud, så det gør det til et super køb.

Det er en vin som godt kunne finde mig til min reol igen. Og især hvis du heldig at fange den på tilbud.

En kraftbasse som kun vinder mere smag, hvis du ilter den inden servering. Og den kunne måske enda trække lidt ekstra smag ud ved at gemme den 1-2 år mere. Men den er absolut fantastisk at drikke nu.

Nyd den.

 

 

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

3 Kommentarer

 1. Spændende læsning! Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at give så mange penge for en flaske i supermarkedet, da jeg ikke altid stoler på udvalget (aka om det er kvalitet eller ej). Der er jeg stadigvæk så meget tryghedsnarkoman, at jeg helst handler hos vinhandleren, men det er rigtig rart at læse, at det også er muligt at finde gode, solide vine i den almene handel 🙂

  • Den er nu hentet hos Vinoble på tilbud. Og ja det er også mange penge for en flaske. Jeg købte den kun da jeg i forbindelse med en Shiraz smagning hos Vinoble fik smagt på den, og derfor kunne vurdere om den var pengene værd.

   Hvis jeg vil hente en kvalitets vin, så er det sjældent jeg kigger i supermarkederne. Da jeg får de samme penge kan få en vin hos en vinhandler der minimum er en klasse bedre hvis ikke flere.

   Derfor er Kim og jeg også drejet druerne.dk hen mod at vi også kigger på vindhandleres tilbud. Men du vil nok yderst sjældent se os kommer over 200 kr. for en flaske. Det vil være i området helt nede fra 20kr op til de ca. 150 vi typisk kigger på. Hvad enten det er fra et supermarked eller vinhandel.

   Skønt at få kommentarer til vores indlæg. Og dejligt at du nyder læsningen. Kom endelig med råd til hvordan vi kan gøre det bedre.

   • Ah, så var det mig, der var lidt for hurtig til at kæde supermarkedsturen og vinen sammen – sorry 🙂

    Jeg synes, at det er godt, at I både anmelder vin fra vinhandlere og fra supermarkeder – det giver en rigtig god bredde, for det er jo unægtelig lettere at få fat i en bestemt flaske vin fra supermarkedet end fra en lokal vinhandler. Omvendt er det vinhandlerne, der ofte kan byde på de mest spændende smagsoplevelser. Så fortsæt endelig med at have begge ting på bloggen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.