The Elements – Syrah 2009

De kolde vinterafterner banker på døren. Og det er ensbetydende med hyggeaftener. Jeg elsker at nyde en flaske vin til middagen lørdag aften, og denne lørdag var ingen undtagelse. Flasken jeg hev frem er en gave, som jeg fik i gave for stykke tiden siden. En spændende syrah flaske jeg ikke har set før.

Syrah er en af mine favorit druer, så jeg var godt spændt på at se hvad denne flaske kan byde på. Vinen er fra Syd Afrika, og importeret via Julien Schaal i Frankrig. Og netop Julien Schaal har gang i mange vin projekter. Men spørgsmålet er så, om han har fat i en vinner med The Elements der baseret på 100% Syrah.

En spændende vin

Proppen kom op og åbner straks for en kraftig duft. Både fra flasken og når den kommer i glasset giver den flotte noter af en nærmest vingummi agtig duft, hvor solbær er dominerende. Dette sammen med en klar fornemmelse af fad lagring i duften. En blanding som gør det super flot i kombinationen. Jeg tog mig i at slynge dem rundt i glasset, og bare snuse til gentagne gange.. blot for at inhalere duften.
Ligesom duften, så er farven også intens. Mørk, med glimt at mørkerøde skær, når lyset lige rammer det rigtige sted. Som en funklende perle.

Smagen

Efter at være blevet imponeret over duften, som absolut er en af de bedre jeg har stødt på i et stykke tid, så var jeg spændt på smagen.

Det er solbær der lander på tungen, med en passende niveau af frugtsyre. Garvesyren ligger ganske behageligt. Smagen er kraftig, men uden at blive voldsom tung. Smagsnuancerne fylder munden rigtig godt. Eftersmagen fanger man igen den lidt vingummi agtige fornemmelse. Hele oplevelsen er krydret med en fadlagring der underbygger oplevelsen.

Selvom hele oplevelsen er super positiv, så er det også vingummi formmelsen i The Elements, der gør at jeg trækker lidt ned igen. For selvom den er en rigtig god vinoplevelse, så ville den kommer højere op på point, hvis vingummifornelsen, altså den let syntetiske duft og smag, havde været lidt mindre, så var den kommet højere op på rang stien.

Så Julien Schaal har her produceret en rigtig fornuftig vin i The Elements, som kan det kan anbefales at prøve kræfter med, hvis man gerne vil opleve hvordan en Syrah også kan smage.

Som fodnote skal det også nævnes, at der bag-etikken slutter med en sjov advarsel:

Don’t drink and walk on the road, you may be killed

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

4 Kommentarer

 1. Den advarsel er meget relevant – altså jeg plejer at gå hjem fra møder i den lokale vinklub, og der har jeg da ikke været helt ædru 😀

  Hvordan har din omgangskreds med at give dig vin, nu du interesserer dig for det. ‘Tør’ de godt, eller bliver du udfrittet inden om præferencer?

  • Jeg syntes nu den var meget sjov alternativ til de mere gængse advarsler: Don’t drink and drive.

   Mht til vingaver, så er det ikke noget jeg får så tit. Denne gave var fra nogen, som vist ikke ved jeg er med til at drive denne blog.

   Folk skal være velkomne til selv at vælge hvad de evt. måtte forære mig, ligesom de selv må vælge om den kommer fra et supermarked eller vinhandler. Jeg syntes at det er sjovt at smage mange forskellige. Og især disse man ikke ved hvor kommer fra, eller hvilket prislag de hører til er ret sjove at begives sig i kast med.

   Du bliver måske spurgt til råds før der bliver købt gaver til dig?

 2. Ikke på vinområdet, da jeg ikke er så bevandret på det felt endnu, men jeg er flere gange blevet spurgt, hvis folk har haft lyst til at tage madspecialiteter med og gerne ville høre, hvad jeg kan lide af produkter/madvarer.

  Selv ville jeg være lidt forsigtig med at købe vin til en vinkender – sådan lidt af frygt for at ramme helt ved siden af 🙂

  • Meget relevant spørgsmål, hvor jeg desværre tror at der går lidt ‘religionskrig’ i det. Det kommer nemlig fast og holdent an på forventninger og kendskab til den enkelte person.

   Jeg får ikke ret tit vingaver fra min omgangkreds, og det har sikkert noget at gøre med, at jeg ved en del om vin, hvor ‘man’ måske er bange for at skuffe. Men for mig er en vingave mere tanken der tæller… og vinen skal nok blive drukket! Jeg har desuden aldrig overfuset en giver med en lang søforklaring på, hvorfor den vin ikke er passende.

   Jeg skal til at oprette en ny vinklub, og det ene medlem ved nærmest ALT om italiensk vin. Jeg vil nok ikke komme med en bestemt flaske italiensk vin og prøve at imponere ham. 😉 Ellers har jeg ingen problemer med at forære ham vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.