Økologisk Côtes du Rhône fra Quatre Filles

Da jeg i november jagtede en vin til poker smagningen i vinklubben, faldt jeg også over en anden interesant vin hos Glad for vin i Vibycentret ved Århus. Jeg blev betjent af en sælger som virkelig guide mig fint rundt i butikken, og fandt en masse spændende flasker. Hun havde klart en viden om de vine hun fandt frem til mig, og fik fint sporet mig ind på mine præferencer. I søgningen kom vi forbi denne anmeldelses emne. En Côtes du Rhône fra Château les Quatre Filles årgang 2010. Og dermed en temmelig ung flaske. Men det har ikke holdt mig fra at åbne den denne aften.

Quatre Filles betyder direkte oversat: de fire døtre. Vingården kan dateres tilbage til 1715, og drives i dag stadig af familiens arvinger. De har 45 hektar vinmarker hvorpå de dyrker deres druer. Fælles for alle deres vine er, at de er økologiske.

Vinen er sammensat af følgende druer:

  • 50% Grenache
  • 40% Syrah
  • 10% Carignan

De spændende indtryk

Proppen trækkes nemt op, men der skal passes lidt på, da korken nemt smuldrer lidt. Umiddelbart frigives der ikke de store indtryk i næsen fra flaskens top. Men jeg må straks lige afprøve duften på min dejlige kone, da jeg selv stadig har en rest af forkølelse i næsen. Men hun bekræfter mig blot i at duften er meget svag. Men får den lov stå og få lidt luft, og et godt slyng kommer der nogle spændende krydderede noter frem af skarpe kryderier som peber.

I glasset er mørk med rubin farvet rødt skær. Den reflekterer nemt lyset og ser flot ud i glasset, når den man ser det røde skær. Gardinerne er mellemtykke og hænger fint på glasset.

Côtes du Rhône vine har givet mig en række spændende oplevelser. Og nogle af dem har jeg del med jer her på druerne.dk. Kig fx på disse:

Men nu er det jo Quatre Filles udgave af en Côtes du Rhône det gælder. Og at næsen var pebret, går igen i smagen.

Når denne økologiske rødvin rammer tungen, mærker man en piblende boblen på læber og tunge. Straks efter går den over i den meget kryderede smag, hvor peber er dominerende, men også andre procencalske kryderier spores som  fx. rosmarin og timian.

QuatreFilles3Frugtfylden der ligger under kryderierne, leder mest mine tanker hen på modne blommer. Garvesyren ligger pikant i billedet og underbygger den kryderede smag. Den bliver dog aldrig skarp og ubehagelig. Faktisk holder den sig på en fin balance kant.

Eftersmagen holder længe, og giver en smag og tørhedsfornemmelse som et grønt æble.

Vurderingen

Vinen er en kraftbasse, som godt vil kunne forskræmme nogle. Kryderierne er i fokus i denne Côtes du Rhône. Så vær varsom med hvem du serverer den får. Den er bestemt et spændende glas vin, der kræver let kraftigere mad. Men pas på med smagsforstærkere i maden, da det vil få denne vin til at eksplodere på en grim måde i munden og gøre den direkte ubehagelig.

Det er vin som skal nydes mens den er ung. Jeg vil gætte på at den topper i 2-3 år fra høst året. Nyd den.

 

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.