Juleforslag #4: Druernes valg af julevin

Som jeg skrev i et tidligere indlæg, så vil jeg gerne give dig mulighed for at finde den rigtige julevin uanset hvad julemaden kommer til at stå på hjemme hos dig. Jeg vil derfor fortælle om hvilken julevin, jeg serverer sammen med juleanden.

Jeg deler mine anbefalinger og begrundelser op i 2, hvor jeg skriver en tekst om valget og hvad tanken bag valget var.

Europæisk vin til fed juleand

Vi skal spise and med alt tænkeligt tilbehør af både surt og sødt. Dertil serverer vi også julemedister. Dette er en sjov blanding, da medisterpølse tilfører middagen den krydrede smag. Hertil skal vinen byde på både kraft og finesse, sødme og tanniner.

Når jeg skal finde en julevin leder jeg efter en dybde og tæthed, der sammen med elegance og en cremet konsistens går godt til det store julebord. Jeg vælger som regel ikke en 300 kr dyr vin, idet den blot vil falde ved siden af. Desuden er gæsterne ikke specielt interesseret i blot vinen. Det er hele julestemningen, der er i højsædet.

Jeg har nogle bestemte områder i tankerne, men det er ikke sikkert, at du er enig. Du tænker måske at det skal være en oversøisk Shiraz, for der skal nogle kraftige frugtbomber på bordet. Der er også mange gode oversøiske fra både Australien og Californien. Men jeg ønsker ikke at vinen skal overtage styringen, når juleanden og -medisteren kommer på bordet. Nej, så hellere noget europæisk elegance – i hvert fald lige denne aften. Derfor går jeg også i en stor bue uden om Amarone-vine. Skal det være Italiensk vil jeg vælge Brunello, Ripasso eller en super god Nero d’Avola.

Jeg er dog landet i Spanien og Frankrig og har udvalgt to forskellige vin, som på hver sin måde passer godt til julemiddagen:

2009 Terra d’Uro fra spanske Toro. En tæt og elegant vin, som har en god dybde med smag af frugt, krydderier, parfume, chokolade og lakrids. Et medium niveau af tanniner der samlet set gør vinen meget velegnet til andesteg med de søde kartofler, det syrlige tilbehør og den fede and. Terra d’Uro passer desuden godt til risalamande, hvis man ikke er så meget til portvin (hvilket jeg ikke er!). Pris: 75 kr hos Atomwine.dk.

2009 Ferme du Mont fra franske Sydrhône, der med en medium krop og toner af Chateauneuf-du-Pape er perfekt til juleanden. Her er søde bær, blomster og urter meget i centrum, og hvor Terra d’Uro har mere varme og solmodne bær, er denne mere klassisk Rhône-agtig. Men elsker man Rhône-vin som mig, så vil denne helt sikkert falde i smag juleaften. Pris: 79 kr hos Atomwine.dk.

Jeg har planer om at servere 2009 Ferme du Mont for at åbne smagsløgene og gøre klar til den mere parfumerede spanske 2009 Terra d’Uro, som skal passe til risalamande.

Hvad serverer du selv?

Har du allerede styr på julevinen? Hvilke(n) serverer du – og hvorfor. Kom gerne med dine input, så du kan inspirere andre læsere.

 

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Carvalhas Tawny

Quinta das Carvalhas 10 Years Tawny

Det er juleaftens dag og du har selvfølgelig styr på maden til i aften. Selvfølgelig …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.