Juleforslag #3: Viña Bujanda’s Rioja Madurado fra 2009

For et stykke tid siden bedte Kim mig teste en flaske fra wine.dk. Jeg skulle så lige finde den rigtige aften, til at servere flasken på. Flasken er en Rioja Madurado fra Viña Bujanda. I dag blev der så serveret en god gryderet med masser af smagnuancer i, som jeg vurderede ville passe godt til en Rioja. Derfor fandt jeg den frem fra reolen.

Jeg mindes stadig en vinsmagning hos Vinoble, hvor blev præsenteret for Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial Marqués de Murrieta fra 2001, som var en super vin og i en hel anden prisklasse. Men nu aligevel sjovt at se hvordan en flaske Rioja Viña Bujanda fra Madurado til kun 65,- kr hos wine.dk klarer sig.

Før du læser denne artikel, syntes jeg at du skal snuppe et kig på Kim’s anmeldelse af Rioja Crianza Bujanda, som også er fra samme gård. Her får du en super gennemgang af hvem vinmageren er. Derfor vil jeg spring let hen over det.

Til de første indryk

Lige som Kim’s flaske, så er denne også på 100% Tempranillo. Den er lagret 3 måneder på amerikanske egetræsfade.

Flasken er proppet med en almindelig korkprop, som er i fin kvalitet. Smuldrer ikke ved optrækning, som andre nogle gange gør. Med det samme proppen er oppe, kan man dufte at den er vin er der saft og kraft i. En intens frugrig duft kommer lige op af flasken sammen med proppen.

I glasset ser man en flot meget mørke rød farve, som er nærmest ugennemsigtig, men ren i farven. I kanten og ved gennemlysning, ser man dens flotte bordeaux røde glans.

I duften er der masser af nuancer. Det er en krydderet duft med noter af vanilje og egetræ, samt frugt dufte af solbær og mærke skovbær. Der fornemmes også en anelse røg i duften. Duften er super spændende, og jeg tog mig i, at slynge den rundt i glasset for at frigøre duftenen og tage et godt snus inden hver gang jeg smagte. For duften var rigtig behagelig og spændende.

Smagen af Rioja Madurado

Alene duften har jo lagt gode ord ind for hvordan den smager.

Med det samme at Riojaen lander, mærker man en varme bredde sig munden med krydderierne. Også egetræs noter springer frem med det samme. Efter den lander, på tungen kommer de mørke skovfrugter. Igen smages vaniljen rundt i kanten af munden.

Tanninen sniger sig lidt ind, og giver lidt kant til smagen, som klæder Marudado yderligere. For Madurado’en er nu ganske blød og behagelig. Måske kan den vinde en anelse ved at gemme den et lille års tid, men mere skal man nok ikke give den.

Karakteren

Rioja Madurado mangler lige de sidste par procent, til at hive den et par trin højere op af stien. Men den er lige på kanten til at komme op i det elegante ende af  karakter området fra 85+.

Jeg har før haft det lidt svært med tempranillo druen, men efter at have prøvet lidt flere kvalitets vine på druen, har jeg fundet smag for den. Og denne er ligger til en af de positive oplevelser med tempranillo druen.

Jeg skrev jo i starten af jeg ville prøve at sammenligne den lidt med Marques de Murrieta’s Rioja til 299,-. Som forventet er der tale om 2 klasser. Marques de Murrieta’s Rioja er klasser bedre, men når man ser på Viña Bujanda’s Rioja, så er den rigtig fornuftig i prisklassen.

Rioja Madurado gav mig en skøn oplevelse, som jeg nød at drikke hele aftenen, også da maden kom af bordet og aften hyggen foran fjernsynet gav afslapningen fritspil. For den kan sagtens nydes rent, uden tilbehør.

Er det julevinen?

Der er bestemt masser af smag i denne flaske, som godt kan byde den gode julemad op. Dermed er dette en fin vin til prisen, som godt kan sættes på bordet i julen.

Især hvis man ikke er til de helt tunge vine som fx Amaronen, så vil dette være en godt valg.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.