Juleforslag #1: Rioja Crianza Bujanda

Vi er midt i november måned og vi skal snart alle til at finde frem til en julevin. Vi får stukket reklamer i ansigtet alle steder fra med tilbud på julevin til både and, kalkun, flæskesteg og medisterpølse. Derfor kommer her Druernes første forslag til en julevin, som vil passe til den fede mad. Vi vil desuden inden for kort tid komme med vores valg af julevin – og hvorfor. Så kan du bruge det som inspiration.

Vi vil løbende op til jul gøre opmærksom på gode forslag, som kan bruges til julemaden. Hold derfor godt øje med vores indlæg indetil juleaften, hvis du er i tvivl om hvilken vin, du skal vælge. Ellers skriv en kommentar eller send os en mail.

Normalt skal man vælge en vin, der passer godt til den fede steg, de søde kartofler samt det sure tilbehør. Det første jeg tænker på er en god Amarone eller Rhône fra f.eks. Chateauneuf-du-Pape. Men andre lande i både Europa eller oversøiske kan leve op til rollen. I dette indlæg vil jeg sætte fokus på Spanien, som leverer gode Rioja-vine med power og kompleksitet.

Ren Tempranillo

Pilar og Carlos Martinez Bujanda

Pilar og Carlos Martinez Bujanda er blandt veteranerne i Rioja, hvor de har dyrket vin af høj kvalitet i mere end 120 år. Med Viña Bujanda ejer Pilar og Carlos Martinez Bujanda 120 ha. førsteklasses vinmarker beliggende i Rioja Alta og Rioja Alavesa sub-regionerne. Vinstokkene er mellem 20 og 60 år gamle og nyder godt af et klima, der ligger lige på grænsen mellem Atlanterhavets og Middelhavets indflydelse.

Jordbunden er generelt veldrænet, fattig på organisk materiale og rummer parceller, der byder på såvel kalk, limsten som jernholdige og lerede jorde. Der er dermed optimale betingelser for dyrkning af druer i topkvalitet. Druerne fra Pilar og Carlos’ marker er hidtil gået til andre producenters top-Rioja’er, men med Viña Bujanda lancerede Pilar og Carlos deres eget “brand”. Vineriet, hvor druerne skånsomt forvandles til vin, er helt nyopført og ligger ved byen Oyon, lidt uden for Logroño.

Rioja Crianza Bujanda er som sagt en Crianza. Det ord har du hørt før, men hvad betyder det egentligt?

I Spanien garantistempler man vinene med en klassifikation, der fortæller noget om lagringen:

  • Crianza bliver lagret i mindst 2 år; et år på fad og resten på flaske.
  • Reserva bliver lagret i mindst 3 år; et år på fad og resten på flaske.
  • Gran Reserva bliver lagret i mindst 5 år; to år på fad resten på flaske.
Martinez Bujanda-familiens vinmarker fyldt med Tempranillo.

Dette siger ikke noget om kvaliteten, men det giver en indikation af hvor meget fadsmag vinen byder på. Vi ved derfor allerede nu, at denne vin vil have lidt fadsmag, men tanninerne vil højst sandsynligvis være dæmpede.

Smagning

Rioja Crianza Bujanda er lavet på 100% Tempranillo. Den er lagret i 12 måneder på amerikanske egetræsfade – her kommer Crianza til udtryk.

Den har en meget mørk farve tæt på violet med en lidt tynd konsistens. Den der lidt vandet i kanten, men har tykke gardiner, som får mig til at tænke på et højt sukkerindhold.

Den dufter meget tydeligt af blommer, skovbær, fugtig skovbund, krydderier og mørke bær. Den er kraftig med en snert af noget brændt.

Smagen er meget behagelig med en svag syre og en anelse tanniner. Smagen er balanceret med mineralske noter og en god sødme. Eftersmagen er dejlig lang og meget behagelig.

Julevin?

Den har kraft og saft nok til at byde juleanden op til dans. Jeg fik den på Mortens aften, og den passede rigtig godt til den fede og søde ret. Den hverken faldt ved siden af eller dominerede til retten, og vinen er god at hygge sig med efter maden – hvis der altså er mere tilbage. Jeg nød den resten af aftenen mens jeg skrev denne anmeldelse.

Tak til Vinens Venner/Wine.dk for fremsendelse af denne vin.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.