Kvalitet fra Rhône – del 2

Velkommen tilbage til vores smagning af Rhône-vine. Hvis du endnu ikke har læst den første artikel med de mere prisvenlige vine, vil jeg anbefale, at du tager fat i den med det samme.

Denne gang tager vi det tunge skyts i brug. Vi smager ikke en vin til under 159 kr, og det kan smages på kvaliteten. Men inden vi går i gang med selve smagsnoterne, vil jeg godt beskrive, hvorfor Rhône-vin er så specielt.

Historien

Cotes-du-Rhône var sammen med Provence den første region til at producere vin i Frankring. De første vinmarker blev taget i brug i år 125 før vor tidsregning, så mange vingårde har rigtig gamle stokke på gamle marker. Fra 1300- til 1500-tallet kæmpede Bourgogne dog en kamp for at sikre sig de vigtigste afsætningsmarkeder i Paris og London, hvilket resulterede i skyhøje toldafgifter og Rhône-vin blev endda forbudt transportering på Sâone, datidens eneste transportvej.

I 1800-tallet blev Rhône-vin igen populært i Paris, hvilket hjalp på salget, men imaget blev ødelagt efter 2. verdenskrig, da Bordeaux-slotte (ulovligt) benyttede Rhône-vin. Det betød nem afsætning af vin fra Rhône, men kvaliteten var afsindig lav. Først i 1980’erne begyndte Rhônes vinavlerforbund at fokusere på områdets potentiale, og siden den tid har man kæmpet for at bevise over for omverdenen, at Rhône-vin kan være lige så god som både Bordeaux og Bourgogne.

Nok om historien… lad os komme i gang med smagningen.

2009 Crozes Hermitage, Pic & Chapoutier, Nordrhône, Frankrig, 13%

(c) vinoble.dk

Spændende form med en meget mørk farve og tunge gardiner. Der er en anelse bobler og en smag af sød frugt af specielt blommer og en kraftfuld intensitet. En meget ren og afbalanceret smag med en afsluttende smag af frugt, som dog mangler fadlagring og syre. Om det er pga. vinens biodynamiske dyrkelse, ved jeg ikke, men den er lidt kedelig og anonym. Dog var kvinderne vilde med denne, hvilket jeg tror kommer fra den søde frugtsmag og den manglende fadsmag. Pris: 159 kr. Vurdering: 5/10.

http://www.vinoble.dk/product/02732410935/2009-crozes-hermitage-pic-chapoutier.aspx

2006 Chateauneuf-du-Pape, Chateau des Fines Roches, Sydrhône, Frankrig, 14,5%

(c) vinoble.dk

En meget mørk farve, der er på vej til at blive brun og med duft og smag af chokolade. Den er dyb og kraftig samt meget imponerende. Middel gardiner og generelt en tung vin. Den er super god uden mad – specielt pga. den elegante, lækre sødme samt den meget behagelige fassmag. Dog mangler den en længere eftersmag, hvis den skal score topkarakter. Men vi er også oppe i en prisklasse, hvor man stiller krav. Pris: 199 kr. Vurdering: 8/10.

2006 Saint-Joseph “L’Amarybelle”, Yves Cuilleron, Nordrhône, Frankrig, 13%

(c) vinoble.dk

Dette er en anden vin fra producenten Yves Cuilleron, hvor den første vin var mere prisvenlig. Der er dog tydelig forskel på de to vine, for denne er mørk med tynde gardiner og ingen fortynding. Den er frugtrig og meget spændende. Lidt bedre end 2006 Chateauneuf-du-Pape – både mht. eftersmag, helhed og sammensætningen af ingredienser og deres samspil. Den er mere krydret og med tydelig toner af peber. Aftenens absolut bedste vin. Pris: 260 kr. Vurdering: 9/10.

http://vinoble.dk/product/02716310835/2008-st-joseph-rouge-l%C2%B4amarybelle-cave-yves-cuilleron.aspx (dog i en 2008-udgave)

2009 Muscat de Beaumes-de-Venise “Le Chant des Griolles”, Paul Jaboulet Ainé, Nordrhône, Frankrig, 15%

(c) vinoble.dk

Jeg kan lige så godt starte med at sige, at de søde dessertvine er ikke noget for mig. Men når jeg tilsidesætter mine egne præferencer, leverer denne en blomsterduft og en meget sød smag af blomstereng og mandel, lidt eddike og græsagtig. En flot farve. Pris: 159 kr. Vurdering: 5/10.

http://www.vinoble.dk/product/02741020921/hvidvin-frankrig-beaumes-de-venise/2009-muscat-de-beaumes-de-venise-le-chant-des-griolles-paul-jaboulet-ain%C3%A9.aspx

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Pinot Noir

Pinot Noir vinaften med topvinen Clos de Vougeot

I vores lille vinklub med ni medlemmer var det blevet min tur til at afholde …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.