Kvalitet fra Rhône – del 1

Rhône ligger øst for Bordeaux og syd for Bourgogne. En uheldig placering, når man tænker på at de to andre fine områder fylder al den gode omtale om fransk vin. Det er også lidt synd, for vine fra Rhône byder på både saft og kraft med en god del kompleksitet, og distriktet byder på både Frankrigs fineste rosévin, de mest spændende hvidvine samt holdbare rødvine, som sagtens kan måle sig med Bordeaux.

Distriktet med ca. 6.000 vingårde er delt i nord og syd, hvor 95% af vinen kommer fra den sydlige del. Og hvad adskiller nord og syd? Jo, i nord er klimaet mere koldt om vinteren og mere varmt om sommeren, der er en masse klippeskråninger, der besværliggør beplantningen af stokkene, en enkelt drue er dominerende og vinene er generelt kostbare. I syd er klimaet mere jævnt hele året igennem, flade områder med grus og kvarts fra Alperne, ca. 12 druer bliver brugt og vinene er mere prisvenlige.

Hvorfor får Rhône ikke lige så god omtale?

Rhône laver sindsyg god vin. Faktisk noget af Frankrigs bedste vin, hvis du spørger mig. De laver ikke lige så mange dårlige vine som f.eks. Bordeaux og Bourgogne, men samtidig heller ikke lige så god vin. Hvor du fra de to andre distrikter kan blive både synderlig skuffet og samtidig ekstatisk overrasket, så ligger Rhône mere jævnt i svinget. Men vine herfra er ikke lige så fine, og tilbudene i supermarkederne med Rhône-vine er ikke altid noget at råbe hurra for. Så området har desværre mistet lidt af fokus de seneste par år.

Jeg vil prøve at overbevise dig

Derfor vil jeg overbevise dig om, at Rhône-vin virkelig kan byde på eminent god samt en mere jævn kvalitet. Jeg tog derfor til vinsmagning i Vinoble, hvor vin fra 69 kr til 260 kr kom på disken.

I dette indlæg vil jeg omtale de første 4 vine.

2010 Paralléle 45 Blanc, Paul Jaboulet Ainé, Nordrhône, Frankrig, 13%

(c) vinoble.dk

Vi blev budt velkommen med en frisk og indbydende hvidvin med en duft af blomstereng og lækker, sød frugt. Smagen er dejlig afrundet med passende syreindhold og en tørhed, der både kan smages og mærkes. Den har bid og udfordrer en lille smule, og med en smag af græs, vil den være et passende hvidvin til at starte en god middag. Den faldt i god jord blandt deltagerne. Pris: 99 kr. Vurdering: 7/10.

2009 Côtes du Rhône “Les Cranilles”, Les Vins de Vienne, Nordrhône, Frankrig, 14,5%

(c) vinoble.dk

Den første rødvin til en billig pris. Den er dog også for billig, for til 80 kr får du en duft af blomme og svesker, og hvor duften er bedre end smagen. Duften giver en forventning af en blød og afrundet smag med en god sødme, hvor krydderierne bliver skjult af førnævnte dufte. Den er tør og lidt neutral i smagen med en medium intensitet. Du får fornemmelsen af, at denne er en af de utallige rødvine, som du har glemt, når flasken er tom. Lidt ærgelig! Pris: 80 kr. Vurdering: 4/10.

2009 Syrah Vin de Pays Rhodaniennes, Cave Yves Cuilleron, Nordrhône, Frankrig, 12,5%

(c) vinoble.dk

Yves Cuilleron er kendt for de suveræne hvidvine, så det er spændende at smage, om en prisbillig rødvin lever op til forventningerne. Du får en kraftfuld og spændende rødvin med en frisk duft af skovbund. Duften som helhed er lys. Smagen er ikke tung som andre Shiraz-vine, tør og medium til højt syreindhold. Der er en let blommesmag med lette gardiner. Generelt en anderledes og frisk rødvin, som samtidig er aftenens bedst til prisen. Pris: 99 kr. Vurdering: 6/10.

http://www.vinoble.dk/product/02717010935/2009-syrah-vin-de-pays-rhodaniennes-cave-yves-cuilleron.aspx

2008 Luberon Rouge, Chateau la Canorgue, Sydrhône, Frankrig, 13%

(c) vinoble.dk

En anderledes duft, som højst sandsynligvis stammer fra kandiserede frugter. Ikke en duft der imponerer mig, men med en bred smag, som er koncentreret og dyb, minder denne mere om en normal bordvin, som bruges til hverdagsmad. Forskellen mellem selve smagen og duften forvirrer for meget, og om det er pga. den økologiske fremstilling skal jeg lade stå uvist, men ikke en vin, der helt er pengene værd. Pris: 118 kr. Vurdering: 4/10.

http://www.vinoble.dk/product/02770010835/2008-luberon-rouge-%C3%B8kologisk-chateau-la-canorgue.aspx

Der var lidt forskelligt i kvalitet, men spændende at smage forskellen på nord og syd. Glæd dig til næste artikel, hvor de dyre Sydrhône kommer på bordet.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Pinot Noir

Pinot Noir vinaften med topvinen Clos de Vougeot

I vores lille vinklub med ni medlemmer var det blevet min tur til at afholde …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.