God Ripasso fra Lenotti

Jeg købte denne vin inde hos Vinoble Vejle ved en smagning for nogle måneder siden. Den skulle være lovende og imponere. Prisen var ikke skræmmende, idet 129 kr for en Ripasso er en passende pris, hvor du samtidig får noget for pengene mens den (højst sandsynligvis) ikke vil skuffe dine smagsløg.

Ripasso = Amaronens lillebror?

Der er meget forvirring forbundet med relationen mellem Amarone og Ripasso. Nogle medier og sælgere prøver at sælge en Ripasso for at være en lille Amarone, og jeg har flere steder hørt kunder blive “vejledt” i at købe en Ripasso, hvis de ikke vil betale for en “rigtig” Amarone. For smagen er jo næsten den samme! Eller er den?

Både Amarone og Ripasso bliver produceret i området Valpolicella. En Ripasso er en Valpolicella, der er produceret på drueresterne fra produktionen af Amarone. Ud af drueresterne starter man en ny gæring, ved at hælde den frisklavet Valpolicella-vin ned til druerne. Men derfra og så til det endelige produkt, er Ripasso sin helt egen. Den har ikke den samme tunge, mørke og kraftfulde smag, som en god Amarone har. Den er heller ikke så alkoholrig, men i modsætning til Amarone har den mere elegance og tørhed, der er godt afstemt i forhold til smagen af frugt og krydderier. Hvorimod Amarone kræver noget bestemt mad, så er Ripasso mere allround.

Hvis du skal ud og have en Valpolicella-vin, skal du først vurdere hvor meget du vil spendere på vinen. Vil du bruge 300 kr, kan du få en god Amarone, men er dit budget på 100-150 kr, vil jeg helt klart anbefale dig at gå efter en Ripasso. I dette prisleje vinder Ripasso’en med længder!

Lenotti

Nu har du fået forklaret, at Amarone og Ripasso ikke er den samme slags vin. Nu skal vi fokusere på denne Ripasso fra Lenotti. Blot ved at kigge foran på etiketten, bliver jeg meget klogere på hvad jeg har i hænderne.

Etiket med informative oplysninger

Vi får oplyst navnet på vinen “Le Crosare” og typen Ripasso. Det er en vin fra området Valpolicella med garantimærket DOC, som er en garanti for at det er de rigtige druer fra det rigtige område. Betegnelserne Classico og Superiore betyder hhv. at druerne stammer fra det klassiske område i Valpolicella samt at vinen er blevet lagret i mindst 1 år.

Lenotti er en producent, der for nogle år siden havde et generationsskift. I den forbindelse ville man gå andre veje end de andre producenter i området, så man valgte at satse på kvalitet. Beplantningerne skulle ændres, moderne teknikker blev taget i brug og der blev bygget nye, moderne produktionslokaler og vinkældre. Efter nogle år med kritik fra bl.a. danskere, som kaldte firmaets nye satsning for “en fabrik”, lagde Lenotti sig i spidsen blandt de bedste producenter i området. I dag leverer Lenotti spændende vine, som består af en prestige-Bardolino (Le Olle), en spændende Ripasso (Le Crosare), en top-Amarone (Di Carlo) og en Veneto Rosso, som er Lenottis flagskib (Massimo). Selv Denominazione, der er mere hverdagsvin, har også fået et ordentligt kvalitetsløft.

Frem med vinen!

Sidste weekend skulle den passe til en kylling med spændende tilbehør, og jeg var i stemning til at smage disse italienske røde druer. Den blev serveret ved korrekt temperatur og dekanteret efter at jeg havde smagt et lille smageglas først. “God idé”, var min konklusion!

Det er en meget klar italiensk vin, der virker lidt tynd i konsistensen. Ikke specielt fortyndet, men langt fra en cremet konsistens. Den er lidt lys i kanten, hvilket kan henledes til vinens alder; den er trods alt ung. Farven er en lys granatrød farve, og gardinerne er mellemtykke, som falder lige så flot og elegant ned langs siderne. Generelt er den flot og tiltalende med den lyse farve.

Duften er derimod mere kraftig end man først antager. Den lyse farve og den rene konsistens snyder en lille smule, for duftmæssigt kan jeg ane mandel, tørrede krydderier, peber og mørke bær. Duften er bestemt ikke dårlig, og selv om jeg godt kan tillade mig at kalde en Ripasso for en fattigmandsamarone, byder den på mørke toner fra en Amarone samtidig med sin helt egen karakteristik.

Smagen er tør med sødme fra svesker og mørke bær. Den har en anelse behagelig bid i kinderne, og tørheden lægger sig rundt i munden. Her smages tydeligt forskellen på Ripasso og Amarone. Der er lidt smag fra eg og frugt, og generelt er helhedsindtrykket meget positivt. Man har ikke fornemmelsen af, at her får du en meget specielt vin, som kan byde på noget andet i forhold til de andre Ripasso’er. Men du får en god kvalitetsmæssig italiensk vin, der udfordrer mens man bliver behaget af sødmen. Og frugt og krydderier arbejder godt sammen.

For at samle op på min indledning, så får du meget mere valuta for pengene end i en Amarone, den er super god at drikke før maden men perfekt sammen med. Så drop tanken om at behage gæsterne i weekenden med en Amarone til 100 kr, som alligevel ikke imponerer. Brug mindre end 30 kr mere på denne Ripasso og modtag rosende ord fra dine gæster.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

5 Kommentarer

 1. Hej Kim.

  Den har jeg også liggende i min reol. Så glæder mig til at smage en ved en god lejlighed. lyder som en super flaske.

 2. Jeg er desværre ikke vinkender jeg ved kun hvad jeg synes smager godt uanset pris Men Men Men da jeg er Italofil så det vil noget er det jo ikke så underligt at Ripasso Val Policella Superiore er en vin som virkelig bringer mig i vinhimlen slældent har jeg smagt så pragtfuld en vin ud over Amaronen naturlig vis men hvilken fryd og nydelse det er at drikke og smage denne vin

  • Kim Nymann Christensen

   Tak for din kommentar, Erik.

   Jeg er helt enig med dig i, at denne Ripasso er virkelig god. Faktisk så god, at den slår de fleste Amarone, jeg har smagt. Men jeg er også mere til Ripasso end Amarone.

   Hvis du har mod på mere fra producenten Lenotti, laver de også dyrere Amarone til både 265 kr og 375 kr. Disse skal nok sende dig direkte i himmelen. 🙂

   • Det lyder bare fantastisk. Som skrevet så har jeg også en flaske liggende i reolen. Så venter lige på den aften hvor den vil passe godt ind. Kunne være man skulle overveje en af Amaronerne også 🙂

 3. Så fik jeg også lejlighed til at smage på denne vin, som jeg fik anbefalet hos Vinoble. Og Kim’s anmeldelse rammer fint plet.
  Den var en nydelse at drikke.
  En sjov lille ting jeg opdaget var, at når den fik luft, så udvikler den en lille mint tone i eftersmagen som jeg fandt spændende.
  Selv fruen syntes om denne Ripasso fra Lenotti. Så det kan være den skal på menuen igen en anden god gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.