Vinsmagning af europæiske Shiraz vine – Del 2

Henrik er en god fortæller. Han har super god viden om vingårdene og deres historie.

Dette er anden del af besøget hos Vinoble i Vejle, som holdte vinsmagning på deres Shiraz/Syrah vine tirsdag d. 22/9-2011. Du kan læse første del om de oversøiske shiraz vine her.

Dette indlæg gælder som overskriften antyder de europæiske shiraz vine. Og der med anden del af den aften, som Henrik fra Vinoble havde planlagt for os. For at adskille de 2 dele af smagningen, havde han lagt en mouserende vin på køl til rense smagsløgende. Den blev selvfølgelig serveret i champagne glas.

Herefter startede vi på de sidste 3 vine, som bragte os en tur rundt til Frankrig og Italien. Dermed blev aftenens shiraz smagning afrundet. Men det holdt os ikke tilbage for at lokke en lille blindsmagning ud af Henrik, så vi blev alle bedt om at tage lidt frisk luft på gadet. Da enkelte gæster var ganske velbevandret i butikkens hylder, så måtte alle ud. Derefter fandt Henrik en spændende flaske, som blev pakket godt ind.

Der fremkom mange spændende bud, men der kom bud der var ganske tæt på det rigtige svar. Selvom jeg ikke lige fangede nogle der ramte plet. Henrik havde valgt en spansk rioja vin, som snød os en del. Men waou, den smagte fantatisk.

Nu ikke mere “snak”, lad os komme igang med:

Smagningen

Albert Sounit Cremant de Bourgogne, Bourgogne, Frankrig, 12,5%

Den står flot lys gylden i glasset, og dufter frisk og syrlig. I munden sprudler den men alle sine bobler. Jeg fik den straks i tankerne til at skifte midnats champagnen ud med denne nytårs aften. Og til den kommentar gav Henrik mig ret. Han belærte mig om at champagne ikke passer til kransekagerne, men netop en flaske som denne ville være klart bedre til desserter og kager. Pris: 129,- kr. Vurdering: 6/10.

Paul Joboulet Ainé 2008, Crozes-Hermitage Les Jalet, Rhône Nord, Frankrig, 12,5%

Her fanger man igen den typiske Shiraz duft, som en sådan kraftbasse skal afgive. I munden mærker man en mere syre holdig shiraz vin. Her brager den klassiske pebersmag igennem, men smagen er komplex og giver mange kryderede oplevelser. Der kommer nuancer af fx. kirsebær og lakrids. Men selvom det er kraftkarl, så er den også blød og sammenhængende i smagen. Og den afgiver en slutning af med en behagelig tannin, som holder ved og behager.

Jeg prøvede tidligere en flaske fra Paul Joboulet Ainé, og denne slår den helt klart. Det blev også den vin jeg vurderede som bedste vin til prisen ved denne smagning. Og derfor måtte jeg også snuppe en flaske med hjem til en mere grundig smagning. Pris normal 189,- på tilbud til 149,-. Vurdering: 7/10.

Planeta 2005 Syrah, Sicilien, Italien, 14,5%

Igen fornemmer man tydeligt i duften, at det er en vin baseret på shiraz. Men der er også en lille tone af alkohol i duften. Smagen rammer mig lavt i munden. Den virker lidt kanten i munden, selvom den har en god simpel smag. Syntes den mangler lidt i forhold til prisen. Pris: 248,-. Vurdering: 5/10.

http://www.vinoble.dk/product/06200310635/2006-syrah-sicilien-planeta.aspx

Pierre Gaillard 2005 Côte Rôtie, Rhône Nord, Frankrig, 12,5%

Dette er aftenens top vin. Den er produceret på en af de nordligste punker, hvor shiraz druen kan trives. Duften er kraftig og fed. Og man kan blive ved med at dufte til den. Der er noter af solbær og mørke kirsebær og ike mindst peber. I munden foder den sig flot ud, hvor man smager dens fedme og syre i en super god balance. Frugtsyre nivauet her perfekt afpasset. Tannin niveaet er mildtd. Det er en ganske tør vin, der er virkelig behagelig at drikke. Helt klart aftenens vinder på smag. Pris: 446,- kr. Vurdering: 9/10.

Castilo Ygay Grand Reserva Especial Marqués de Murietta 2001, Rioja, Spanien, 13,0%

Dette var aftenens blindsmagsning vin. En solmoden duft, som giver en fornemmelse af en vin af højere klasse. Smagen er rigtig elegant, og virker meget yngre end den reelt er. Bemærk at dette ikke er en Shiraz vin, men i stedet tempranillo druen. Den har en dejig blød tannin, og er en nydelse at drikke. Pris: 300,- kr. Vurering 8/10.

En aften slutter

Til sidst vil jeg blot vise dig lidt billeder fra smagningen. Og jeg håber at du er blevet inspireret til valget af en spændende Shiraz/Syrah vin, og måske selv har fået lyst til at deltage i en vinsmagning.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Pinot Noir

Pinot Noir vinaften med topvinen Clos de Vougeot

I vores lille vinklub med ni medlemmer var det blevet min tur til at afholde …

2 Kommentarer

  1. Pingback: Madblogs.dk

  2. Pingback: Brian Haahr-Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.