Vinbogen af Tore Scheel

Vi har fået fingrene i Tore Scheels vinbog, som simpelt nok kaldes “Vinbogen – en verden af vin”. Det er en moppedreng på ikke mindre end 351 sider. Den ultimative lærebog om vin for alle interesserede, der ønsker mere viden om vinens verden. Der gennemgås 15 vinlande, 100-vis af druesorter og mere end 1.000 forskellige vintyper. Det er samtidig Tjenerskolens lærebog.

TSHvem står bag?

Tore Scheel er en rigtig vinmand. Han er uddannet i vinforretning og har arbejdet – og interesseret sig – med vine siden 1994. I dag sidder han som marketingschef i Vinens Venner i Odense, som tilmed har en webshop wine.dk. Hans interesse for vin startede som 7-årig, hvor han lærte at kende forskel på en Saint-Émilion og en Pomerol.

Tore Scheel udgav 1. oplag af Vinbogen i 2008, hvor den samtidig blev kåret som verdens 3. bedste grundbog om vin samt vandt Best Wine Education Book i Danmark.

Hvori ligger det nye?

For ca. 2 år siden udkom den første udgave af Vinbogen, og den er blevet opdateret til 2. udgaven. Der er blevet tilføjet en masse ekstra distrikter og druesorter. Som også har fået tilføjet en række nye kort og billeder.

Den største forandring er foretaget i kapitlet omhandlende Italien. Dette er stort set blevet omskrevet helt, som følge af de mange nye DOCG klassifikationer. Hertil kommer også en række andre små tilretninger.

Hvor god er bogen?

Den er rigtig god – specielt for nybegyndere, der gerne vil vide mere om vin. Bogen starter med 25 sider om grundviden, som er nødvendigt at lære for at forstå vinens verden. Den kommer i hardback i en stor størrelse, som er perfekt, når den skal bruges som opslagsværk. Vinbogen er meget overskuelig med en nem indholdsfortegnelse, og bogen er fyldt med flotte billeder og illustrationer af etiketter, landskaber og stemningsbilleder. Der er store kapitler om “gamle” vinlande såsom Frankrig, Italien og Spanien. Men der er også blevet skrevet om mindre nye vinlande – f.eks. Cypern og Israel.

Bogen er ikke kun tilegnet nybegyndere, for det er et fremragende opslagsværk, hvor Tore Scheel kommer vidt omkring. Godt nok ikke altid i dybden, men det er heller ikke meningen med denne bog. Stikordsregistret er – i modsætning til mange andre vinbøger – rigtig godt, eftersom der ikke henvises til 50 forskellige sider, hvor f.eks. Merlot er nævnt. Som regel finder du beskrivelser af druer i de lande, hvor de oprindelsesmæssigt hører til.

Er det ingen mangler?

Selvfølgelig er der det. Den perfekte vinbog findes ikke. I så fald ville der ikke være grund til at skrive nye. 🙂

Jeg mangler mere uddybende information om de “nye” vinlande, som bogen blot beskriver med nogle enkelte sider. Det er netop disse lande, som er ekstra spændende at læse om. Derudover kunne jeg godt tænke mig at læse mere om druerne i de forskellige lande. I kapitlet om Frankrig fylder beskrivelsen 8½ sider, hvorimod Australien kun fylder 13 linjer. Kortene over lande og områder er ikke helt så detaljerede som ønsket. Her er du nødt til at tage fat i Den Store Vinbog af Hugh Johnson & Jancis Robinson, som du selvfølgelig har stående i reolen. 😉

Hvis det skulle være et bedre opslagsværk som i stil med Oxford Vinleksikon, skulle beskrivelse af druerne samles ét sted i bogen.

Konklusion

“Vinbogen – en verden af vin” får vores anbefalinger, for du får et opslagsværk med en masse informationer. Det er en rigtig god bog for både nye som gamle inden for vinen verden. Det er desuden spændende læsning, som er skrevet i et let sprog og uden specielle præferencer fra forfatterens side. Ud over at være et godt opslagsværk og spændende læsning, så inspirerer bogen samtidig til at åbne øjnene op for nye vinlande. Har du ingen vinbøger hjemme i reolen, skal du se at få fat i denne.

Som vineksperten Frederik Kreutzer skrev til os, så anbefaler han altid denne bog til nybegyndere. Og bedre kan det ikke siges!

Tak til Tore Scheel for at sende et eksemplar af bogen.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Zalto Bourgogne

Zalto Denk’Art Bourgogne – verdens måske lettest vinglas

Zalto Denk'Art Bourgogne er et let og lækkert vinglas specielt tilegnet Pinot Noir. Zaltify har bedt os teste glasset, hvilket har resulteret i en sammenligningstest.

3 Kommentarer

  1. Jeg må stadig “nøjes” med 1. udgaven i mit bibliotek. Glæder mig til at gå dybere i denne 2. udgave. Især Italien var lidt mangelfuld i den første, så godt at høre at det er blevet uddybet.

    Hyg dig

    Frederik VinKreutzer.dk

  1. Pingback: Madblogs.dk

  2. Pingback: Brian Haahr-Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.