Skal der pant på vinflasker?

Lige inden folketingsvalget kom Dansk Folkeparti med et forslag om at indføre pant på flasker til vin og spiritus. Altså på samme måde som sodavand og øl. Fra partiets side ønsker man at begrænse kommunernes indsamling af vin- og spiritusflasker ved at man skal aflevere dem i pantautomaterne, så Dansk Retursystem sørger for indsamling.

På overfladen lyder dette forslag som et ganske udmærket og tilforladeligt forslag, men er det i orden? Er forslaget i orden set fra et miljømæssigt synspunkt? Eller er det blot hul i hovedet fra et parti, som ønskede at profilere sig på et område, som ligger uden for deres normale mærkesager?

Hvorfor betaler vi pant?

For over 100 år siden indførte man pant på øl- og sodavandsflasker for at forhindre efterladte flasker i naturen samt smadrede flasker på veje og stier. Det var et stigende problem med skrald i naturen i form at glasflasker, der ødelægger naturen eller er farlige for dyr. Der blev smidt mange flasker, som blev smadret, hvilket resulterede i mange glasskår i naturen. Det er ikke sjovt for hverken mennesker eller dyr at træde på et glasskår. For dyrene kan det være svært at rense såret, da de hele tiden går udenfor. Der kan derfor let gå betændelse i sårene. Bl.a. derfor indførte man pant på disse flasker, som var nemme at tage med ud i naturen.

Hvor meget bliver genanvendt?

I dag indsamler kommunerne 85% af alle flasker uden pant i form af skraldespande, genbrugspladser, flaskecontrainere etc., hvorimod Dansk Retursystem indsamler 90% af alle pantflasker. Disse tal er selvfølgelig en mellemting mellem faktiske data og estimerede tal. Der er jo ingen af os, der smider flasker i naturen(!), men har du en pantflaske med i skoven, vælger du muligvis at smide den i skraldespanden. På den måde mister Dansk Retursystem en af “deres” flasker. Ergo passer tallene ikke 100%, men de giver os en indikation af den formodede andel af indleverede flasker.

Den officielle vs. rigtige grund

Nu er forslaget så kommet om indførelse af pant på vin- og spiritusflasker, og spørgsmålet er om det er en god idé. Der er en masse positive aspekter i forslaget, som vi alle kender, men det er stadig uvist hvad den rigtige grund til forslaget er. Den officielle udmelding er set fra et miljømæssigt synspunkt, men vi ved alle de unges indtag af alkohol i flere år har været meget højt. Nu er man kommet frem til konklusionen, at det ikke kun er de unge – det er alle danskere. Vi drikker i gennemsnit 2 genstande om dagen hele året rundt. Så har man i forslaget også tiltænkt at nedsætte forbruget pr. dansker?

Hvis man ser på denne pant som en årsag til at minimere skrald i naturen, hvor stor er sandsynligheden for at det ændrer noget? Hvor mange går rundt og drikker vin og spiritus på gaden (foruden alkoholikerne henne på hjørnet).

Hvorfor skal dette forslag ikke godkendes?

Hvis man ser indførelse af pant på vin- og spiritusflasker fra et rationelt aspekt, så rummer forslaget disse svagheder:

 • Folk bliver irriteret over at skal betale endnu en afgift (hvis man kan kalde pant for en afgift).
 • Det bliver mere besværligt at komme af med flaskerne.*
 • Der er mere administration for butikkerne i form af mellemværende med Dansk Retursystem.
 • Grænsehandel vil stige – igen.
 • De i forvejen alt for høje priser på vin på restauranter vil stige yderligere.

 

* Man er nødt til at aflevere flaskerne inden for butikkernes åbningstider i stedet for at smide dem i flaskecontainere, som står mange steder. Desuden kommer man til at kæmpe med butikkernes vilje til at tage imod alle flasker. Mange butikker sætter egne regler for hvilke flasker de ønsker at modtage, selv om alle butikker i Danmark er underlagt reglerne om returtagningspligt, der kort fortalt betyder at enhver butik med flaskeautomat skal tage imod ens egne flasker samt alle flasker med mærket Pant A, Pant B eller Pant C – uanset form. Butikken har dog ret til at afvise genopfyldelige flasker (f.eks. 1,5 liters sodavands- og ølflasker), som de aldrig selv har solgt. Hvis automaten ikke virker, skal de tage imod dem manuelt. Men det gør hele processen om at aflevere flasker mere besværlig, eftersom man er nødt til at finde ud af, om en bestemt flaske bliver solgt i den pågældende butik.

Hvad synes du?

Er det et godt forslag? Vil det fungere ordentlig i Danmark? Vil regeringen opnå noget konstruktivt – og vil de nå deres mål?

Kom med din mening – uanset om du er for eller imod. Lad os starte en diskussion for at se, hvad danskerne ønsker.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Vinoli

Amerikansk vin fra Vinoli – #3: 2013 Discoveries Cabernet Sauvignon

3. og sidste amerikanske vin fra Vinolis Vinbox. Jeg kigger på både vinens test og Vinbox samt om vinabonnement er en god ide.

5 Kommentarer

 1. Jeg tænkte faktisk, at det vil blive lettere at komme af med flaskerne. Der er ikke nogen flaskecontainer i nærheden af os (så vidt jeg ved), så vi tager dem altid med, når vi skal på forbrændingen, hvilket vi som regel er med 2-3 måneders mellemrum.

  Med det nye forslag kan vi blot tage flaskerne med, når vi alligevel skal aflevere pantflasker i et af supermarkederne, og de har som regel åbent frem til kl. 20-21 (dvs. noget længere end forbrændingen).

  Jeg tvivler på, at 1-2 kroner gør den store forskel mht. grænsehandlen, når vin i forvejen ofte koster fra 40 kr og opefter.

  • Jeg tror nu heller ikke det er grænsehandlen der vil ændres.

   Men jeg ser et problem for de mange små vinhandlere. De skal pludselig til at tage imod returflasker, og håndtere det. Dvs. at det kræver ekstra lager plads og administration på noget som de ikke tjener penge på. Det kan blive et krav, at de som sælger også skal tage i mod. Så der er nok nogle som vil knække nakken på.

   Hvis det indføres, skal det gøres muligt for mindre virksomheder at fritages for at tage returflasker. Sådan at man lader de store firmaer håndtere det, så som fx. supermarkederne eller genbrugspladserne.

   Det skal i hvert fald tænkes godt igennem, sådan at det ikke skader branchen, mere end den kommer til at gavne miljøet.

  • Kim Nymann Christensen

   Godt med nogle meninger på bordet, for vi er alle forskellige.

   Det med grænsehandlen vil sikkert ikke komme betyde det helt store for salget i Danmark, men man er nødt til at have det med i overvejelserne. Jeg kender trods alt flere (dog ikke mange) personer her ovre i det mørke Jylland, der stejler over flere afgifter. Der er så heller ikke selvsamme personer, der betaler 200 kr for en flaske vin.

   Du har helt ret i at for nogle mennesker vil det være nemmere at tage dem med i butikken (og hvor mange gør ikke det i forvejen?), men det kommer igen an på hvornår og hvor du handler ind. Jeg tager f.eks. næsten hver uge op på genbrugspladsen, og vi har 3-4 flaskecontrainere inden for 5 km.
   Jeg har heller ikke mange pantflasker, idet de fleste sodavands- og ølflasker bliver indkøbt i Tyskland, som kun ligger 1 times kørsel herfra.

   Husk også på at nogle ting i indlægget har jeg skrevet for at male fanden på væggen. Men det bliver blot mellem os to! 😉

 1. Pingback: Brian Haahr-Nielsen

 2. Pingback: Madblogs.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.