Paul Jaboulet Aîné – Parallèle 45 – Côtes du Rhône 2009

parallele45-3Da Kim og jeg var til vinsmagning hos Vinoble i Veje, fik jeg også lejlighed til at kigge lidt nærmere på hvad der gemte sig rundt om på hylderne. På min placering ved smagsbordet, havde jeg hele aftenen haft en nysgerrigt øje til en flaske, hvis udstråling, trængte igennem og ved blev.  Så da vi havde smagt den sidste vin måtte jeg også have den i hånden og kigge nærmere på den. Flasken har en hel hvid firkantet etiket. Med store klar tekst:

Côtes du Rhône
Parallèle 45
Paul Jaboulet Aîné

Den skiller sig ud ved at være så enkel, og ligner et design fra 50’erne. Og straks som jeg tog flasken ud, kunne Henrik fra Vinoble ikke undlade at give mig nogle ord med på vejen om den. Jeg fik fortalt at den netop var landet, og de derfor havde den til introduktionspris på kun 69,- kr. pr. flaske. Og det lød til at være en super pris for denne vin.

Bedømmelsen

Faktisk var det ment at Kim og jeg skulle have bedømt den op mod den Visan vi anmeldte i sidste uge. Men efter vi også nåede igennem en flaske dejlig hvidvin, og også lige skulle igennem nogle græske dessertvine, så var der ikke lige plads til den første omgang. Derfor kunne jeg ikke lade være med at hive dem frem som ferieafslutnings vin, før arbejdet igen kalder.

Som Henrik lovede, så mærker man straks kraften fra flasken når man dufter til den. Man dufter kirsebær og krydderier, samt noget der kunne minde lidt om nogle urter. Men jeg kunne ikke helt fange hvilken eller hvilke.

Den har en flot mørkerød farve, der holder helt ud til kanten i glasset. Og når man slynger vinen, så forstærkes duft indtrykket kun yderligere.

Og fra første mundfuld af Parallèle 45, var jeg imponeret. Frugtsmagen af nye kirsebær lægger sig flot ind over midten af tungen. Den følges af en engelsk lakrids som blander sig fint ind med kirsebær smagen. Men samtidigt bygger krydderierne sig op langs kanten af tungen og i kinderne. Her fanger man hvid peber og nogle sydlanske kryderier og urter. Denne blanding gør sig rigtig flot sammen. Tilsidst slutter den bløde tannin oplevelsen af. Dog mangler tanninen af få den allersidste kant slebet af, men et år mere på hylden kan sikkert klare det. Men ikke noget der ødelægger oplevelsen.

Fakta

Denne gang slutter jeg med lidt flere fakta om Paul Jaboulet Aînés Parallèle 45. Da det er en Côtes du Rhône, så er det jo nemt at gætte at den kommer fra Rhône distriktet i Frankrig. Nærmere bestemt fra en går der ligger lige på den 45. breddegrad, og der for navnet: Parallèle 45.

Vinen er sammen sat af følgende druer:

 • 60% Grenache
 • 40% Syrah

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

4 Kommentarer

 1. Jeg fik denne vin her til aften, og jeg er helt enig i dine betragtninger til smag og duft. Lakrids og peber er tydeligt, men jeg aner også en svag mineralsk smag.

  Desuden er jeg fuldstændig enig i din bemærkning om tanninerne.

  Generelt set en god flaske Rhone-vin.

  • Altid sjovt at vende tilbage til de tidligere anmeldelser og se om man kan få det samme ud af flasken som den som har anmeldt den. Glæder mig også til at afprøve et par dem jeg har på lager, som du har skrevet lidt om. 🙂

 1. Pingback: Brian Haahr-Nielsen

 2. Pingback: Madblogs.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.