Les Chenaies Lirac 2009

Til en oksesteg her lørdag aften blev der fundet en fransk vin frem fra gemmerne. Jeg havde købt den i Kvickly for 50 kr, og jeg kan huske, at da jeg stod i forretningen og kiggede på de forskellige franske vine, syntes denne som et godt tilbud og som en vin, der muligvis kunne byde på noget andet, end de andre flasker hjemme i vinreolen. Jeg tog den derfor med i håb om at den ville komplimentere en oksesteg med en god og frisk smag med noter af eg og medium syre. Disse forventninger havde jeg i butikken.

Nu var tiden kommet til at drikke den. Jeg havde været hos slagteren for at få en god steg, som skulle langtidssteges og dertil ville denne franske Lirac være super god. Jeg havde medium høje forventninger trods normalprisen på 80 kr, så den blev hentet frem et par timer inden servering. Den skulle nemlig lige en tur i svaleskabet for at sænke temperaturen. Da det var tid til at smage på den, blev den dekanteret 2 gange. Ikke fordi at jeg havde forventninger om en vin fyldt med syre, men fordi jeg ville være sikker på, at den unge vin ville åbne sig lidt ekstra.

Design og indtryk

DSC00359Den kommer i en medium tung Bourgogneflaske, som syner af lidt elegance. En typisk korkprop med en flot label. Den kommer med et flot design, som viser vinplater og en kongekrone hvori en hånd holder et sværd. Dette symboliserer højst sandsynligvis den betydning Lirac-vine har betydet for konger siden romertiden, hvor man var specielt glad for vine fra dette område.

Den er ren og har en mørk farve. Faktisk en flot vin, der dog virker lidt tynd i kanten. Men det er jo meget normalt for at 2 år gammel vin. Men man begynder allerede her at få bange anelser om en lidt tyndbenet smag.

Duften er frutig og ganske kraftig. Ikke á la bamsevin eller en oversøisk vin lavet på de store, mørke bær. Men en kraftig uparfumeret frugtduft, som blomstrer i næsen og giver dig store forventninger om en elegant smag. Den har også krydrede toner, som passer perfekt i duften.

Høje forventninger – måske en super fransk?

Elegant vin giver høje forventninger – men skuffet fælt!

Så er det tid til at smage på vinen. Den bliver slynget rundt i glasset inden der smages. Den kører rundt i munden, så smagen virkelig kan nydes – og hold da op for en smag! Her er virkelig en vin, der smager… forfærdelig! Føj da for en typisk fransk smag af bitterhed og syre. Kan du huske hvordan alle skulle have fransk vin i 1990’erne? Det var jo polulært og fint og drak du fransk vin, havde du klasse (sådan groft sagt). Det endte med, at rigtig meget vin derfra fik samme ry, som Chile har i dag. Du kan sagtens få god vin derfra, men er du sindsyg, hvor er der endnu mere skidt! Specielt supermarkederne valgte at importere de dårlige franske vine, hvilket var skidt for fransk vin.

Den smager godt nok af frugt, men hvor blev de krydrede toner af? Det høje syreindhold, den bitre smag og den lidt ubehagelige tørhed giver denne vin en fornemmelse af billig sprøjt. Jeg drak vinen både alene og med mad, men lige meget hjalp det. Den var faktisk ikke værd at drikke færdig, hvilket og resulterede i at jeg smed det meste ud. Lidt ærgeligt, for den kunne sikkert byde på noget specielt – hvis blot den fik lov til at modne ordentlig.

Hvad med prisen? Er den ikke tilbudsprisen værd?

Den er bestemt ikke 80 kr værd, og jeg er ked af at sige det, men den er heller ikke 50 kr værd. Jeg vil ikke give meget mere end 35 kr. Og i den prisklasse får du mere kvalitet i andre vine.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

En kommentar

  1. Pingback: Madblogs.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.