Amarone – Sværvægteren fra Valpolicella

Fruen var så venlig at give mig en spændende bog i bryllupsgave, sammen med en god flaske Amarone. Flasken må vente lidt endnu, men jeg er någet godt igennem bogen. Derfor mener jeg også det må være på sin plads at komme en anmeldelse af bogen: Amarone – Sværvægteren fra Valpolicella. Den er skrevet af Mikael Lyng.

Forfatteren

Mikael Lyng er 49 år og en rigtig vinelsker. Hans passion for vin gælder specielt vinene fra Valpolicella: Amarone, Ripasso og Recioto. Men det især Amaronen, som han har forelsket sig i.

Og med over 1200 gårde der producerer gårde til Amarone vine, så er der nok at tage fat på. Lige fra de helt billige, til de virkelige tunge drenge.

Bogen

AmaroneBog

Når man tager bogen i hånden, giver den varme forside indtryk af en luxuriøs bog. Og med undertitlen “Svægvægteren fra Valpolicella” lægges der op til den grundig gennemgang af Amarone vinen.

Bladrer man hurtigt igennem den, ser man mange flotte helside stemningsbilleder. Det er ligefør man bliver i tvivl, om det er en fotobog eller en bog om Amaronen. Men heldigvis gør den sig det rigtig godt.

Bogen er fint bygget op med klare afsnits inddelinger som fx:

 • Amarone områderne
 • Amarone druerne
 • Amarone historien
 • Vinmarkerne
 • Årgange

Og sidst men ganske interessant, en gennemgang af 80 forskellige amaroner, som et sammensat panel har blidt smagt på og vurderet.

De forskellige kapitler giver dig en grundig gennemgang af de enkelte områder, hvor man for en detaljeret gennemgang. Man for et godt indblik i hvordan Amaronen har udviklet sig igennem tiderne, samt hvordan at Amarone, Ripasso og Recioto hænger sammen.

Blindsmagning

Blindsmagningen af de 80 Amaroner har jeg desværre lidt delte meninger om. Disse anmeldelser fylder hver en side, hvoraf halvdelen er brugt på flaskens etiket og en stjernemarkering af vinens pris og egenskaber.

Derefter følger en tekst om vinmageren. Men ikke et ord om selve vinen. Og det undrer mig en del. Jeg har lidt svært ved at se hvordan de forskellige amaroner adskiller sig fra hinanden udfra et sæt stjerner. Ja, jeg ved godt at der vil være mange sammenfald, men der må stadig være en masse smagnuancer som kunne fremhæves.

Men det skal da siges, at det er interessant at læse om producenternes mange forskellige måder at præge deres vine på.

Min vurdering

Det er en rigtig flot bog, og den er velskrevet. Man bliver guidet godt igennem alle detaljer om amaronen. Dens historie, udvikling, dyrkning, områder, etc. Det er derfor man bør købe denne bog. Men ikke for at få et overblik over 80 amaroner som er anmeldt.

Du kan læses mere om bogen på dens hjemmeside: http://www.amaronebog.dk/

ISBN: 9788799330706

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Zalto Bourgogne

Zalto Denk’Art Bourgogne – verdens måske lettest vinglas

Zalto Denk'Art Bourgogne er et let og lækkert vinglas specielt tilegnet Pinot Noir. Zaltify har bedt os teste glasset, hvilket har resulteret i en sammenligningstest.

3 Kommentarer

 1. Kim Nymann Christensen

  Det lyder som en god bog, som alle Amarone-elskere bør have i boghylden. Men… jeg tænker på, hvad forskellen mellem denne og andre Amarone-bøger vil være, hvis man ikke tæller blindsmagningen med.

  • Så må vi vist få fat i en anden Amarone bog for at finde det svar. Min viden blev bragt et godt niveau videre med denne bog. Og det var skønt.

   Men kunne godt tænke mig at se andre bøger om Amarone, for at se hvordan de kan gribe emnet op.

   Nogen som har nogle anbefalinger?

 1. Pingback: Madblogs.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.