Formidabel spansk rødvin til billig penge

God til prisen

Som vi har skrevet på både Twitter og Facebook, så har Wine.dk skænket 12 flasker rød- og hvidvin samt en enkelt flaske lambrusco. En masse forskellige slags, som vi vil prøve at anmelde inden for de næste par måneder. Vi vil prøve at holde os inden for 2 måneder, som vi altid lover vores sponsorer, men denne gang har vi fået hele 12 flasker.

Hvilken skal være forsøgskanin?

Den første flaske jeg tog fat i kommer fra Spanien. Det er lang tid siden vi har anmeldt en spansk vin, så jeg glædede mig. Jeg har en forkærlighed for mange spanske områder, men denne kendte jeg ikke. Ved at google mig frem til området og producenten, fandt jeg hurtigt ud af, at denne vin ikke var noget billigt sprøjt. Prisen er bestemt helt i orden, den er dyrket på Tempranillo, den er af kategori Tinto og kommer fra regionen Ribera del Duero. Grunden til at mine forventninger pludselig steg med raketfart kan beskrives således:

  • Den koster 75 kr. Til den pris i en vinforretning forventer man en ganske udmærket weekendvin eller en god hverdagsvin. Jeg forventede måske mest en hverdagsvin.
  • Den kommer fra regionen Ribera del Duero. Regionen er en af Spaniens absolut vigtigste for både renome, kvalitet og fremtid. Ribera del Duero ligger i området Castilla-León, og mange producenters vine er blevet rost til skyerne – heriblandt Dominio de Pingus.
  • I Spanien er ét af de eneste lande i verden, hvor mange producenter producerer ikke kun 1. og 2. vine men også 3. og 4. vine. Oversat til fagsprog er det Tinto, Crianza, Reserva og Gran Reserva. Dvs. at denne vin antages at have en høj kvalitet (kvaliteten i kategorien kan dog kun bruges som tommelfinger-regel).
  • Tempranillo er en meget spændende drue, som også bruges i de fantastiske portugisiske rødvine. Den giver smagen en mørk og levende karakter, som gør spanske vine noget specielt.

Så skal der smages!

Perfekt til ost

Vinen bliver åbnet og proppen er af den “falske slags” – plastikprop! Dette betyder brydekamp mellem flasken og mig, men heldigvis overtog jeg føringen og sejrede! Selv om proppen er lavet af kunststof, falder mine forventninger ikke – for der er jo fordele ved denne i forhold til korkproppen (læs bl.a. vores artikler om propper). Ved skænkningen ses tydeligt de føromtalte karakteristik ved Tempranillo – en mørk og klar konsistens. Ikke helt cremet men tykkere end mange andre, men kanten virker en anelse tynd (måske fortyndet). Derudover efterlader den nogle tynde, lette gardiner.

På samme måde som udseendet dufter vinen mørk (lidt ligesom Pinot Noir) og dufte fra jord, tjære, mørke bær og pebbermynte er tydelige. Og som du helt sikkert allerede har gættet, så er duften meget kraftig – ikke parfumeret men meget behagelig.

Ved at smage på vinen – og man kan næsten ikke vente – er det tydeligt at den ikke er helt ren. Udover duftaromaerne smages chokolade, vanilje fra fadlagringen og enten hindbær eller jordbær. Det er lidt svært at definere helt præcis hvilken frugt. Den er en anelse tør med en semikraftig tannin. Den er ikke dominerende men tydelig. Generelt er smagen meget behagelig; den starter mild, tannin overtager styringen og munden efterlades i en konstant og kraftig eftersmag, som er yderst behagelig.

Er den noget værd?

Ja, helt bestemt. Du køber en vin til 75 kr og efterlades med en følelse, at du har snydt sælger, for den er bestemt pengene værd. Efter at have været på restaurantbesøg åbnede jeg flasken til ost og kiks om aftenen. Den er specielt velegnet til oksekød, lam eller kraftig fjerkræ, men passede perfekt til vores oste og blev meget hurtigt tømt. Elsker du en kraftig smag, hvor der bliver leget med dine sanser og dine smagsløg bliver udfordret, så skal du straks bestille denne vin. Du vil ikke blive skuffet.

Vinen kan bl.a. bestilles hos Wine.dk og Uhrskov Vinhandel.

Tak til Wine.dk/Vinens Verden i Odense for at sende en prøve.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

6 Kommentarer

  1. Virkelig dejlig vin og én jeg kunne drikke uden at skulle have mad til. Flasken blev blot tom for hurtig.

  2. Ifølge Penin-guiden er årets sellert Godelia vinen fra Bierzo der koster blot 10 € og scorer 95 point. Jeg prøvede den den anden dag – formidabel vin til en billig penge!

  1. Pingback: Jan Olsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.