Del 1: Begynder – hvordan starter jeg?

Man kan ikke skrive et enkelt indlæg på 1.000 ord om at starte med at drikke vin. Derfor laver vi denne serie, hvor vi kommer igennem de forskellige faser – og forhåbentlig de fleste spørgsmål – om at starte med at drikke vin.
Dette er del 1, hvor vi gennemgår de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med en start.

Drikke vinHvordan starter man med at lære at drikke vin? Tager man den første og bedste vin og tømmer den på en aften? Skal man tvinge sig til at drikke de forskellige vine? Kan man åbne en 15 år gammel fransk slotsaftappet vin og bare gå i gang? Kan man egentlig smage forskel på en vin til 30 kr og 300 kr?

Spørgsmålene er mange – det samme er svarene. I hvert fald hvis man spørger flere forskellige vineksperter. Hvad der så gør en person til vinekspert vil jeg lade din overbevisning bestemme. Her på druerne.dk er vi ikke for fine til at lade en billig vin vinde over en dyr i en smagstest. Hvis den billige efterlader et bedre indtryk, er den på vej til sejren. Vi er ikke vineksperter, men vil meget gerne skrive om vores erfaringer og indtryk. Uanset om vi drikker billig eller dyr vin.

Denne guide er ikke den rigtige vej – det er én ud af mange. Det er dog den metode, som jeg ved virker på mange mennesker. Så brug den sammen med din sunde fornuft og lad dig inspirere af vores vise ord. 🙂

Kan alle lære at drikke vin?

Ja, selvfølgelig! At drikke vin er ikke en beskæftigelse for royale personer, hvor man drikker af guldbelagte vinglas og tiltaler hinanden med titel. Det er en behagelig drikke (eller hobby for nogen), som kan sætte nogle tanker i gang – hvis man blot har lært at smage på vinen. Nogle drikker for hyggens skyld, mens andre får emotionelle associationer pga. smagen.

Hvordan man starter kommer helt an på din situation samt hvilken rolle du ønsker i det store vinunivers. Det kommer jeg tilbage i et senere indlæg.

Hvordan starter jeg?

Du kan starte på to måder:

 1. Du tager en almindelig vin og blander den op med sodavand, danskvand eller noget helt tredje, som passer ind i din smag.
 2. Du starter med de milde, behagelige vine og arbejder dig op mod de kraftige og tørre.

Start med at drikke vinDen første metode har jeg set i brug nogle enkelte gange. Du vælger at kamuflere smagen med noget sødt eller en smag du kender. Når du kommer videre i teksten, og ønsker at drikke vin uden at fortynde den, skal du vænne dig til den rene smag. Det er en metode, hvor du tvinger dig selv til at udfase den behagelige smag.

Metode nummer 2 tager udgangspunkt i hvordan dine smagsløg ønsker at smage på vinen – altså ikke drikke. De fleste mennesker starter med de søde (eller halvsøde) og bevæger sig så langt op på den tørre skala, som de ønsker. Bare fordi kendere drikker de knastørre, behøver du ikke gøre det.

Find den metode, som passer dig bedst. Er du i tvivl, kan du prøve begge metoder – det tager alligevel nogle år at lære at drikke vin!

Dette er del 1, hvor den absolut spæde start beskrives. I næste del kommer jeg ind på hvordan du kommer lidt videre. Glæd dig!
Har du kommentarer til dette indlæg eller synes du, at jeg gik for hurtigt igennem? Skriv en kommentar, så mit næste indlæg kan blive endnu bedre!

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Find den bedste portvin 2014

Vi gennemgår de mest almindelige typer portvin, så du kan finde den bedste af dem alle.

8 Kommentarer

 1. Hej Druerne og Kim

  Lige den guide jeg står, og mangler! Glæder mig allerede til næste kapitel
  … Som jeg håber kommer snart, da del I ikke nævner hvilke vine, der er venlige for nybegynderen! 😉

  Vh
  Jeppe

  • Hej Jeppe

   Vi skal gøres vores bedste på at stykke nogle gode artikler sammen. Prøv at kigge på Kim’s indlæg om tilbud i denne uge:

   https://druerne.dk/2011/03/attraktive-vintilbud-i-uge-13/

   Hvordan en “begynder” vin skal være, er svær at definere. Men vi skal nok komme ind på de forskellige druetyper og hvad de betyder for smagen.

   Kig evt. på vores foreløbige beskrivelser af druer:
   https://druerne.dk/vinordbog/druesorter/

   • Hej Brian

    Det lyder rigtig godt! – som sagt glæder jeg mig til at følge med.

    Jeg ved bare af egen bitter erfaring, at man som “ny dreng i klassen”, ofte står og kigger på vinhylderne, og føler sig temmelig fortabt. Jeg syntes et par forslag til milde/nybegynder-venlige vine, ville være rigtig kærkommen 🙂

    Vh
    Jeppe

    • Kim Nymann Christensen

     Hej Jeppe og tak for din feedback.

     Jeg overvejede at bruge dette indlæg til at skrive lidt om hvilke vine, der passede til nybegyndere, så der ville være konkrete forslag. Men droppede tanken igen, eftersom jeg ikke synes denne guide skulle have specielle forslag. Den er døbt Vinskolen, og så forsøger vi at lære læserne at bruge deres evner til at vælge konkrete forslag. På sigt vil vores “elever” bruge viden og erfaring til at udvælge de rigtige (hvis det term overhovedet kan bruges!) vine.

     Som Brian skriver vil vores vintilbud-indlæg være meget mere aktuelt i denne uge. Så hvis du mikser de to indlæg, har du en god start. Planen er desuden at jeg tager fat i tilbudsaviserne i denne weekend, så der kommer forslag gældende for næste uge. Hvis blot min tidsplan holder! 🙂

     Derudover kan jeg garantere at del 2 i serien er ved at blive dannet inde i mit hoved. Jeg har en masse planer, som skal tegnes på papir. Så meget snart kommer anden del.

 2. Rigtig god ide “Druer” med vin for begyndere. Nettet bugner af vin sider rundt omkring men meget få beskriver hvordan man kommer i gang

 3. Hvornår kommer del 2 🙂
  Kan godt lide metode 2 den anden vil jeg ik lige kunne få mig til:-)

  • Hej Tommy

   Jeg har faktisk syltet del 2, idet andre ting på druerne.dk har presset på, som bliver anvendt noget mere. Ikke dermed sagt at del 2 udebliver, men det er først inden for de sidste par uger at jeg har fået tid til at tænke del 2 godt igennem. Planen er at det er på vej… 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.