Hvor god en rødvin er High Gables Shiraz 2006?

Lørdag aftens rødvin blev denne sydafrikaner fra 2006, som udelukkende er lavet på Shiraz-druer. Dette kan give en ret intens samg, men hvordan falder vinen i min smag? Passer den til aftenens menu? Og hvor langt i modningsprocessen er vinen?
Lad dette komme an på en prøve.

Beklager den dårlige kvalitet… mit kamera er gået i stykker.

Hvor kommer den fra?

Denne vin kommer fra Sydafrika, hvor der produceret ret intense vine. Vi kender jo alle Pinotage-druen, som landets er kendt for. Det er egentlig en krydsning af Pinot Noir og Hermitage (oprindeligt navn: Cinsault), hvilket navnet tydeliggør.

Når man læser at vinen er lavet på Shiraz ved vi, at vi er langt fra Frankrig (her bliver druen kaldt Syrah). Australien og Sydafrika bruger navnet Shiraz, og i modsætning til Frankrig, som er kendt for at være konservativ (ikke et populært ord i disse dage!), finder flere og flere producenter ud af, at Shiraz sagtens kan sælges uden at blive blandet med f.eks. Cabernet Sauvignon.

Denne flaske er importeret af AMKA i Randers, som har en aftale med Spier Wines. Det er Coops helt store hovedleverandør, hvor de bl.a. får leveret denne og Savanha, som vi ganske godt kender. Druerne til High Gables kommer fra Coastal-regionen, men bliver vinificeres på Klein Constantia. Den er lavet af 100% Shiraz-druer og lagret i 12 måneder på franske egetræsfade.

Jeg har smagt nogle forskellige Savanha-vine, og nogle er bedre end andre. Jeg kan tilmed afsløre, at denne vin er væsentlig bedre end de Savanha-vine, som har været forbi mine smagsløg.

Sådan tager den sig ud

High Gables er en meget intens og dyb granatrød farve – nærmest sortlilla – der efterlader tykke gardiner, som bliver siddende længe. Den er ren og en anelse cremet.

Rent duftmæssig er den ligefrem og kraftig med tydelige toner fra røde bær, lakrids, smag fra fadlagringen. I modsætning til Syrah giver smagen af eg en sødlig duft. En anelse røg kan også anes. Det er en lang duft, som bliver siddende i næsen. Generelt dufter vinen moden.

Den smager syrlig og intens med en anelse kantet frugtsmag. Syrligheden er dog rund og behagelig og med en tør og moden smag, som harmonerer godt sammen. Der er meget lang eftersmag, der forleder sig godt rundt i hele munden og er konstant. Generelt er smagen kraftig, men det er helt normalt med 100% Shiraz. Sukkersmagen er ikke ret tydeligt og vinen virker ikke fortyndet.

Den er fra 2006 og kan uden problemer ligge indtil 2014. Jeg synes at den er moden nok til at drikke her i 2011, men kan også sagtens ligge i 1-2 år mere. Ved korrekt opbevaring vil den udvikle sig yderligere det næste år eller 2, så hvis man kan vente, vil det gavne vinen.

Alle disse ting resulterer i en vin, som er dejlig moden med aroma fra eg og frugt. Lige en vin, som falder i min smag.

Du kan læse mere om vinen på AKMAs hjemmeside og på Politiken, som jeg dog mener har smagt vinen for tidlig i modningsprocessen.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

4 Kommentarer

 1. Det er lidt sent at oplyse dette, men jeg så at SuperBrugsen i Bredballe have 2 stk. på tilbud til 110 kr. Hvis tilbudet kun gælder i denne uge, skal du skynde dig.

 2. Bjarne Thomsen

  Koster en 50’er hos Superbrugsen i Mariager lige nu…

  • Hej Bjarne

   Som kim skriver i sit indlæg, så vurderer han den til 70 kr. Så udfra det, så lyder prisen til 50 kr. pr. flaske som et god pris til denne flaske.

   Godt spottet! Mange tak for tippet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.