Bianchi – Elsa Syrah 2007

DSC_5719Fruen skulle mødes med sin mødregruppe og tog vores børn med her fredag eftermiddag, hvilket gav mig en fremragende idé: Jeg skulle hjem og finde en god vin frem fra hylderne. Denne gang ville jeg gå uden om de franske vine, som vi har anmeldt en del af i september måned. Vi har jo lovet at oktober står på andre landes vine, og denne eftermiddag skal den står på argentinsk.

Argentina laver mange rigtig gode vine, og mange af dem er meget kraftfulde. Landet har masser af varme, sol og stabilt klima, som sikrer en masse smag og duft. Personligt kan jeg godt lide argentiske vine pga. den kraftige smag, men mange producenters vine minder meget om hinanden og jeg synes ikke, at der er stor forskel på mange af vinene. Ikke at det gør denne eller andre vine fra Argentina dårlig – overhovedet ikke – men jeg synes ikke der er stor adspredelse i almindelige bordvine. Vælger du derimod at spendere over 100 kr. på en flaske, kan du finde mange ekstremt gode, som sagtens kan konkurrere med europæiske topvine.

Tilbage til vinen! Jeg fandt en 2007-årgang fra producenten Valentin Bianchi, som har lavet en vin på druen Syrah. En meget kraftfuld vin, som smager af en masse bær. Vinen hedder Elsa, som er navnet på Valentin Bianchis (firmaets stifter) kone.
Men lad os tage det fra starten:

Vinen bliver leveret med skruelåg, som nogle elsker og andre afskyr. Vi har skrevet om det før, og det er nærmest en religionskrig om vinen skal leveres med korkprop eller skruelåg. Her på Druerne synes vi godt om skruelåg af praktiske grunde, men der er da noget nobelt over en korkprop, som skal åbnes med proptrækker. Når proppen er trukket op, skal man lige dufte til den for at sikre at vinen har ligget tæt og ikke fået mug og andre bakterier, der ændrer smagen fuldstændig.

Vinen bliver hældt op i glasset, og det ses tydeligt, at vinen måske ikke er så tyk, som jeg forventede. Den er medium mørk, og specielt lys i kanterne. Lige så snart vinen er hældt op i glasset, kommer en del perlende bobler op til overfladen. Det har ikke noget med kvaliteten at gøre, men det ser elegant ud.

Jeg tager glasset op til næsen og slynger vinen rundt i glasset. Vinen har tykke gardiner og de bliver siddende længe. Vinen har trods alt også en alkoholstyrke på 14%. Duften er kraftig og bærduften er tydelig. Ikke kun solbær, men også blommer. Vinen har en fornuftig mængde garvesyre, hvilken kan virke en smule kradsende i munden, men bestemt ikke noget der ødelægger smagen. Desuden kan træ fra lagringen anes. Alt i alt en god og interessant duft.

Når vinen rammer tungen kan den kraftige smag mærkes, men idet vinen ikke er helt så kraftig som forventet aftager den kraftige smag hurtigt og overlades til den behagelige smag. Smagen bibeholdes dog ikke helt så lang tid i svælget som ønsket, men smagen kan dog anes i et stykke tid efter. Eftersmagen er meget let og frugtig, og garvesyren kan smages uden at det er ubehageligt. Generelt kan eftersmages beskrives som en let dog en anelse syrlig.

Vinen kan købes hos Vinspecialisten til ca. 50 kr. – eller det vil sige, at den kunne findes i Vinspecialiten, idet de højst sandsynlig ikke sælger den mere. Den kan måske fremskaffes på skaffevare. Til prisen er det en behagelig vin og den vil være penge værd – men heller ikke mere.

Der findes en enkelt test af vinen på dansk, som foretaget af Ekstra Bladet – forvent derfor ikke den store gennemborende test. 😉
http://ekstrabladet.dk/kup/testogtjek/madogfritid/article1100659.ece

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.