Nebbiolo

Historien

NebbioloNebbiolo tilhører uden tvivl Piemonte regionen i Italien. Det selvom DNA undersøgelser har vist, at den formentlig stammer fra Lombardiet, som ligger øst for Piemonte regionen. Ca. 90% af landbrugsjorden i Piemonte er i dag udlagt med vin planter. Dog er det kun ca. 6% Piemonte’s jorde der gror Nebbiolo druer på.

Den blev først kendt uden for regionen i det 18 århundrede. Da Britterne søgte efter alternativer til de Franske Bordeaux vine, grundet den daværende politiske krise mellem England og Frankrig.

Vinrankerne led dog et stort tab i det 19. århundrede grundet sygdom, hvor rigtig mange planter gik til. Derfor valgte en stor del at genplante markerne med andre drue sorter end Nebbiolo. Derfor udgør Nebbiolo kun de ca. 6% i området i dag.

Barolo og Barbaresco

Barolo og Barbaresco vine laves udelukkende på Nebbiolo druen. Og for at vinen udvikler sig korrekt, så kræver den lagring. Det unge vine, som typisk sælges i supermarkeder til høje priser skuffer mange gange. Da de deres garvesyre indhold typisk er alt for skarpt, og smagen endnu ikke udviklet. Skal man smage Nebbiolo druen med sit fulde potentiale, skal man en tur forbi vinhandleren, og ofre en pæn sjat penge for en super flaske.

Men man kan være heldig at finde en fornuftig Barolo eller Barbaresco til prisen i supermarkederne, men klassikerne fra vinhandleren giver en helt anden oplevelse.

Smag og egenskaber

Nebbiolo druen modnes først sent, og høstes derfor ofte først sidst i oktober. Druen har tykt skind, som giver godt med garvesyre og en kompleks sammensætning af frugt, ekstrakt og syre. En unik blanding, som giver Nebbiolo baserede vine smag af blommer og kirsebær i de unge år. Med alderen udvikler den smag og duft af trøffel og violer, visne roser og bolværk, lakrids og tjære.

Skriv en kommentar

Loading Facebook Comments ...

En kommentar

  1. Fin blog og glimrende gennemgang af Nebbiolo 🙂

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*

Please insert the signs in the image: