Forside » Anmeldelser af vin » Bulgarsk vulkan på flaske
Bulgarsk vulkan på flaske

Bulgarsk vulkan på flaske

En ny vinhandler har åbnet en niche butik. Den indeholder nemlig kun bulgarske vine. Emil fra bulgarianwine.dk kontaktede mig i januar, om vi kunne være interesserede i at smage på nogle af hans produkter. Han har studeret i Aalborg, og undret sig over hvorfor der ikke er nogle bulgarske vine hos de danske forhandlere. Derfor har han startet sin egen forretning op, hvor han sælger udvalgte kvalitetsvine fra Bulgarien.

Den første vin fra Bulgarien, kommer fra en producent der hedder Damianitza Winery, som har eksisteret siden 1940. De produceret årligt ca. 1,4 millioner flasker vin, men har kapacitet til 2 millioner. Gården er placeret i det syd-vest-lige hjørne af Bulgarien. Nær grænserne til Makedonien og Grækenland. Mange lande har fået succes med syrah eller shiraz som druen også hedder. Af dem kan nævntes Australien, Frankrig, Spanien, USA og mange flere. Så hvorfor ikke også Bulgarien?

Volcano er skabt på syrah druer som vokser ved foden af den uddøde vulkan Kozhuh. Der er jordbunden fyldt med mineraler, som følge af de vulkanudbrud der igennem tiden har fundet sted. Og dette er med til at give en europæisk shiraz, som sprudler. For den er nemlig rigtig skøn.

Duften er kraftig som den hør og bør sig i en syrah bamse. Den er har masser af mørke bær i duften, som springer ud af den dyb røde farve. Syn og duft fortæller at det er en kraftig fætter, der gemmer sig i glasset.

Den lander først kølig på tungen, men folder så hele sin pallette ud. Den fylder hele munden op med masser af frugt. Der er mørke toner, af brombær, rosiner og chokolade. Frugtsyren er høj og man tænker at ens tænder sikkert er helt blåviolette, hvis man ser sig selv i spejlet efter et par slurke. Man fanger mineraler i smagen, som sammen med peber noter placerer sig i kinderne, samt på fronten af tungen og varmer den ellers kølige start op. Det er en godt alternativ til Mollydooker.

Taninerne i slutningen er behagelig bløde, og holder ganske længe. Og netop afslutningen syntes jeg gør sig rigtig godt, i forhold til en del af de Australske bamser. Denne er blød og tangerer til det elegante i afrundingen.

Alt i alt giver den rigtig spændende smag, som fint kan nydes både til kraftig mad eller alene som en fredagsbasker.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske fra Beaujolais, Bourgogne eller nord Italien. Men resten skal også smages og udforskes. Elsker en god vinøs overraskelse.
Jeg har skrevet 213 artikler for Druerne.dk.

Skriv en kommentar

Loading Facebook Comments ...

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*

Please insert the signs in the image: